Faktasida om Djur i Sverige

Sverige har en mångsidig djurvärld, med ett brett spektrum av arter som sträcker sig från de majestätiska rovdjuren i de norrländska skogarna till de mer subtila invånarna i sjöar och vattendrag. Den svenska faunan kan delas in i flera olika grupper som inkluderar rovdjur, hjortdjur, småvilt, fåglar, fiskar, insekter, och många fler. Här går vi igenom de mest intressanta och karakteristiska djuren i varje kategori.

Rovdjur i Sverige

Sverige är hem till några av Europas mest ikoniska rovdjur. Här finns både stora och små rovdjur som är en viktig del av ekosystemet.

Björnen (Ursus arctos)

Björnen är det största rovdjuret i Sverige och är en symbol för den svenska vildmarken. Den finns främst i norra delarna av landet, där den lever i skogar och vid vattendrag. Svenska björnar är i allmänhet brunbjörnar och kan väga upp till 350 kg, men det är inte ovanligt att de väger runt 150-250 kg. Björnar är allätare, men deras diet består till största delen av växter, bär, insekter och fisk. Under hösten samlar de på sig fett för att klara vinterdvalan.

Lodjuret (Lynx lynx)

Lodjuret, med sina spetsiga öron och korta svans, är ett skickligt jägare som lever i hela Sverige, men det är vanligast i de norra delarna. Lodjur jagar främst rådjur och har utvecklat en stor förmåga att smyga sig på sina byten. Lodjur är en hotad art, men har börjat återhämta sig på grund av bevarandeinsatser. De är också kända för att vara svårfångade och för att hålla sig undan människor.

Vargen (Canis lupus)

Vargen är ett av de mest mytiska rovdjuren och har återvänt till Sverige under de senaste decennierna, efter att ha varit nära utrotad. De lever främst i de norra delarna av landet men har också börjat sprida sig söderut. En vargflock består vanligtvis av 4-10 individer, och de jagar ofta i grupp för att fånga större djur som älg eller rådjur. Vargar har ett mycket socialt och organiserat rovdjursbeteende.

Järven (Gulo gulo)

Järven, som påminner om en liten grizzlybjörn, är ett rovdjur som främst lever i de norra delarna av Sverige. Den är känd för sin styrka och uthållighet, och jagar allt från mindre däggdjur till större djur som renar. Järven har en kraftig käke och kan ta sig igenom tjocka lager av is för att hitta mat. Trots sin storlek är järven också ett skickligt rovdjur som kan överleva i tuffa miljöer.

Rävar i Sverige

Rävar är mångsidiga djur som finns i hela Sverige, och de är kända för sin list och förmåga att anpassa sig till olika miljöer.

Röd räv (Vulpes vulpes)

Den röda räven är det vanligaste rovdjuret i Sverige. Rävar är mycket anpassningsbara och lever både i skogsområden, på landsbygden och i närheten av bebyggelse. De är opportunistiska jägare och lever på en varierad diet, inklusive små däggdjur, fåglar, ägg, frukt och säd. Räven har en mycket utvecklad luktsinne och hörsel som hjälper den att spåra byten.

Fjällräv (Vulpes lagopus)

Fjällräven är anpassad till det kalla, arktiska klimatet och finns främst i fjällkedjan i norra Sverige. Till skillnad från den vanliga räven har fjällräven en tjockare päls och en vit underfäll, vilket gör den väl anpassad till liv i snöiga miljöer. Fjällräven jagar små däggdjur, fåglar och ägg. Under vintermånaderna använder den sin förmåga att lukta sig till föda under snö.

Fiskar i Sverige

Sverige har ett varierat utbud av både sötvatten- och havsfiskar. Här listas några av de mest kända.

Abborre (Perca fluviatilis)

Abborren är en av de mest populära fiskarna för sportfiske i Sverige. Den trivs i både stilla och rörliga vatten och kännetecknas av sin grönaktiga färg och de karakteristiska svarta strecken på sidorna. Abborren är en rovfisk som jagar små fiskar, insekter och kräftdjur. De är vanliga i insjöar och kan bli upp till 50 cm långa.

Öring (Salmo trutta)

Öringen är en annan populär sportfisk i Sverige och finns både i sötvatten och i kustnära områden. Den är känd för sin förmåga att hoppa upp ur vattnet och för att vara en relativt snabb simmare. Öringarna kan vara både fiskätare och insektsätare, beroende på var de lever. I Sverige är öringarna ofta en symbol för god fiskevård och ekologiska insatser.

Lax (Salmo salar)

Laxen är en av Sveriges mest kända fiskar och finns naturligt i flera av landets stora floder. Laxen är känd för sin förmåga att simma långa sträckor och för sin vandring från havet upp i sötvatten för att leka. Laxen är en rovfisk och lever på mindre fiskar och kräftdjur. Den är också en av de viktigaste fiskarna för både kommersiellt fiske och sportfiske.

Ormar i Sverige

Sverige har några få ormar, och de flesta är ofarliga för människor. Här går vi igenom de vanligaste ormarna.

Huggorm (Vipera berus)

Huggormen är Sveriges enda giftorm och finns i hela landet, förutom i de nordligaste delarna av Norrland. Huggormen har ett karakteristiskt V-märkt mönster på huvudet och är grå eller brunaktig i färgen. Trots sitt gift är huggormen inte farlig för människor om man inte stöter på den i panik. Dess gift används för att förlama byten som små gnagare, och huggormen lever i öppna skogsområden och på hedar.

Snok (Natrix natrix)

Snoken är en icke-giftig orm som finns över hela Sverige, utom i de allra nordligaste delarna. Den är vanlig vid sjöar och vattendrag där den jagar fiskar och grodor. Snoken är en skicklig simmare och kan ofta ses glida fram på vattnets yta. Den har en slank kropp och är oftast grå eller svart i färgen.

Kopparorm (Anguis fragilis)

Kopparormen, eller hasselorm, är en ormliknande reptil men är inte en riktig orm, utan tillhör familjen ödlor. Den är vanlig i södra Sverige och är ofta svår att upptäcka då den gärna gömmer sig under stenar och löv. Den är helt ofarlig för människor och livnär sig på små insekter, maskar och sniglar.

Svenska fåglar

Sverige är hem för ett stort antal fågelarter, från majestätiska rovfåglar till färgglada småfåglar som livar upp trädgårdar och skogar. Landet har över 400 registrerade fågelarter, varav många är flyttfåglar som spenderar vintern i varmare länder och återvänder under vår och sommar för att häcka. Här följer en översikt över några av de mest kända och intressanta fågelarterna i Sverige.

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Havsörnen är Sveriges största rovfågel och en symbol för kraft och majestät. Den har ett imponerande vingspann på upp till 2,5 meter och är känd för sin skicklighet i att fiska. Havsörnen jagar främst fisk men kan även ta andra små däggdjur och fåglar om tillgången på fisk är begränsad. Havsörnen är vanlig i norra och västra Sverige, där den ofta ses segla majestätiskt över sjöar och kustområden. Den är en framgångssaga när det gäller bevarandeinsatser, då den för några decennier sedan var på väg att försvinna från landet.

Kungsörn (Aquila chrysaetos)

Kungsörnen är en annan imponerande rovfågel som finns i Sverige, främst i fjällregionerna. Kungsörnen är en stor, kraftfull fågel med ett vingspann på upp till 2,3 meter. Den jagar främst mindre däggdjur som harar, rävar och ibland till och med större djur som renar. Kungsörnen häckar i höga träd eller på klippväggar och är en symbol för vildmarkens kraft och frihet.

Större hackspett (Dendrocopos major)

Den större hackspetten är en av de mest kända hackspettarna i Sverige. Den är lätt att känna igen på sitt svartvita fjäderdräkt och den röda fläcken på buken (hos hanen). Hackspetten trivs i både barr- och lövskogar och är känd för att hacka på trädstammar för att hitta insekter som gömmer sig i barken. Den större hackspetten är också en viktig art för skogsbruket då den hjälper till att hålla efter skadedjur som angår trädens hälsa.

Ladan (Passer montanus)

Ladan är en liten och vanlig fågel som finns över hela Sverige, särskilt i jordbruksområden och vid bebyggelse. Den trivs bäst i miljöer där det finns foder, som frön och insekter, och är känd för sina sociala vanor, ofta ses flocksamlingar av ladduppor vid fågelbord. Ladan har en karaktäristisk gråbrun fjäderdräkt och en liten svart fläck på kinderna. Den är en av Sveriges mest anpassningsbara fåglar och är väl anpassad till människans närvaro.

Skrattmås (Larus ridibundus)

Skrattmåsen är en liten mås som ofta ses vid kusten och vid sjöar i hela Sverige. Den får sitt namn från sitt distinkta skrattande läte. Skrattmåsen är en allätare och livnär sig på fisk, smådjur och avfall som den hittar i människans närhet. Den är lätt att känna igen på sitt vita och gråaktiga fjäderdräkt samt på sitt svarta huvud när den är i häckningsperioden. Skrattmåsarna bildar ofta stora kolonier vid sjöar och kustlinjer och är en populär syn under sommarens varma månader.

Gråtrut (Larus argentatus)

Gråtruten är en av de mest välkända måsarna i Sverige och finns längs hela kusten. Den är större än skrattmåsen och har en grå rygg, vita vingar och en gul näbb. Gråtruten är en skicklig jägare och allätare som inte tvekar att ta för sig av både fisk och avfall från människor. Den är också känd för att stjäla mat från andra fåglar eller till och med från människor i kustnära områden och vid hamnar.

Talgoxe (Parus major)

Talgoxen är en av Sveriges vanligaste småfåglar och finns i både städer och landsbygd. Talgoxen är lätt att känna igen på sin gula buk, svarta huvud och vita kinder. Den är en duktig matjägare och livnär sig på frön, insekter och nektar. Talgoxen är också känd för sin sång, som ofta hörs under vintermånaderna. Den är en av de mest populära fåglarna vid fågelbord i trädgårdar.

Andra djur i Sverige

Älg (Alces alces)

Älgen är Sveriges största landdjur och en av de mest karakteristiska. Den är vanlig i hela Sverige, särskilt i de norra delarna. Älgar lever främst på löv, bark, och buskar, och är mest aktiva under morgonen och kvällen. De är stora och kan väga upp till 700 kg, och är kända för att vara långsamma på marken men duktiga simmare.

Ren (Rangifer tarandus)

Renar är kanske mest förknippade med samisk kultur, men finns också i andra delar av norra Sverige. De är väl anpassade till det kalla klimatet och deras vinterpäls skyddar dem från kyla. Renarna är växtätare och lever på mossa, lavar och andra växter. De är också kända för sin årliga vandring mellan vinter- och sommarbeten.

Den svenska faunan är både varierad och rik på intressanta arter. Från stora rovdjur till små insekter, så erbjuder Sverige en spännande värld av djur att upptäcka och förstå.

Läs mer om jakt här.